1. Regelmaat
  Je lichaam heeft een uitstekende biologische klok, het houd van ritmes en functioneert het beste als je op een vaste tijd naar bed gaat. Je lichaam herkent deze patronen waardoor de aanmaak van bepaalde stofjes (die nodig zijn voor een goede slaap) worden aangemaakt.
 2. Rituelen
  Zorg dat je voor dat je gaat slapen even rust neemt. Neem een kop thee en zorg dat je de hoeveelheid aan prikkels om je heen verminderd. Zorg dat je niets meer “hoeft” en neem even een momentje om te relaxen.
  Ik ben geen ster in vaste rituelen maar ik gebruik wel vaak speciale thee en olie om lekkerder te slapen. Hiervoor heb ik de Happy Home Sleep&Dream, roomspray die ik lekker op mijn kussen spray voor het slapen. De geur is voor mij nu zo herkenbaar dat ik er automatisch slaperiger van wordt. Stiekem ben je jezelf op deze manier aan het conditioneren, ken je dat verhaal van Pavloven de hond? Nou dit werkt eigenlijk hetzelfde. Daarnaast ligt er in mijn slaapkamer altijd een amethist en heb ik een zoutlamp aan. Ik ben mij nooit heel bewust van de werking van stenen, en vrienden vragen hier ook wel eens kritisch naar. Ik vind het het gebruik van stenen vooral een manier om bewuster bezig te zijn om een ‘ritueel’ ergens van te maken, in dit geval dan om te gaan slapen. Daarnaast geeft het warme licht van de zoutlamp een relaxt effect. 
 3. Donker
  Licht verstoort de aanmaak van Melatonine, dit is een hormoon wat ons slaapritme reguleert. Kies daarom voor een goed verduisterend gordijn. Ook licht van beeldschermen van een laptop, tv en mobiel zijn daarom niet handig. Er zijn tegenwoordig wel apps waarmee je de intensiteit van het licht kan aanpassen. Op de iphone is dit night shift, maar op android kunnen apps als Twilight en F.lux het licht meer oranje kleuren. Dit heeft minder invloed op de aanmaak van melatonine.
 4. Ga op je linker-zij liggen.
  Anatomisch gezien is het het beste om op je linker zijde te liggen. Je organen hebben dan meer ruimte en je maag ligt “laag”. Zo ga je bijvoorbeeld maagzuur tegen maar verbetert je spijsvertering. Een slechte spijsvertering en vervelende kwaaltjes zijn niet bevordelijk voor een goede nachtrust. 

  Goodnight!

  Liefs Laura